Eerste hulp bij podiumvrees

 In Optreden

Nerveus, trillende handen en black-outs. Bij de één werken de zenuwen juist om te focussen. De ander heeft zichzelf niet meer onder controle.
Maar wat kan je er nou eigenlijk aan doen?

Bereid je goed voor
Het klinkt cliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je je song(s) echt door en door beheerst.Een rinkelende mobiel, gekuch in het publiek, een huilende baby; geen één factor zou je moeten kunnen afleiden.Voorbereiden betekent natuurlijk ook dat je alvast kunt nagaan wat je kunt verwachten. Hoeveel mensen komen er? Hoe ziet de locatie eruit? En wie komen er kijken/luisteren naar je?
Zorg ook dat je gewoon eet en drinkt, ookal ben je zenuwachtig. Kortom: be prepared!

Oefen je fouten
Je worst case scenario: ‘Wat nou als ik het fout doe?!’ Goed nieuws: Zelfs dat kun je oefenen! Probeer je fouten (onopvallend) te herstellen als je aan het oefenen bent. Improviseer! Je zult er steeds beter in worden. En als je dan toch een foutje maakt op de grote dag dan kan jij gewoon lekker doorspelen/zingen.

Adem diep in en uit
Als je zenuwachtig bent gaat je ademhaling vaak ‘hoog’ zitten. Je ademt meer naar je borst dan naar je buik. Daarom is het goed om bewust door je buik in te ademen. Je kunt dit overal doen!

Tuit je lippen alsof je een rietje in je mond heb en adem rustig lucht in. Tel hierbij langzaam tot 4. Adem net zolang weer uit. Herhaal deze oefening een aantal keer. Je zult je vanzelf wat rustiger voelen.
Tip: Ook als je op het podium staat kun je dit even doen om ‘tot jezelf’ te komen.

Geniet
Het is jouw feestje! Jij gaat muziek maken en andere mensen luisteren gezellig mee. Het publiek waardeert dat, je mag trots op jezelf zijn dat je er staat. Want daar is een goede dosis moed voor nodig!

Kortom: bereid je goed voor en ga er geen drama van maken als je zenuwachtig bent. Dat hoort er gewoon bij! Hoe vaker je op het podium staat, hoe makkelijker het wordt! Zet ‘m op!

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0